Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Dr Čedomir Vučetić deo MSB tima priča o podvigu

Dr Čedomir Vučetić deo MSB tima priča o podvigu

Dea Đurđević – povreda ruke

Dea Đurđević je doživela tešku povredu ruke visoko iznad lakta. Takva situacija je veoma zahtevna kada se radi o očuvanju ekstremiteta. Više povreda,čupanja i gnečenja na dužem delu ruke predstavljali su trku sa vremenom gde su i povreda i operacija bile na granici nemogućeg. Ali na kraju se desio uspeh. Naredni dani su bili ključni za stabilizaciju njenog stanja. Profesor doktor Čedomir Vučetić je načelnik odeljenja za koštano-zglobne infekcije u klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kli8ničkog centra Srbije i mikrohirurg. On je zajedno sa doktorom Markom Bumbaširevićem radio na operaciji koju je imala Dea Đurđević, kojoj je autobus u teškoj saobraćajnoj nesreći otkinuo ruku.

 

Operacija i lečenje povrede

Kada se radi o amputacijama ekstremiteta oporavak dosta zavisi od rekonstrukcije i tipa povrede gde je kod oštro presečenih ekstremiteta rez ravan i dosta je lakše uraditi operaciju. Oporavak pacijenta bude znatno brži i lakši. Ova povreda se razlikuje po tome što je zona povrede jako široka a isečeni su i živci i krvni sudovi. Krvne sudove su nadomestili venama sa noge i kalemima ali oporavak živaca predstavlja pravi izazov. Najbitnije je da cirkulacija u ruci bude stabilna i da takva ostane narednih tri dana posle čega se prati da rekonstrukcija nema infekciju i da sve prodje bez nekroze i odumiranja tkiva. Nakon toga sledi pravi oporavak koji traje više meseci.

U kojoj meri će se vratiti funkcije ruke je pitanje. Velika sreća je bila to što se incident desio ispred vrata klinike zuato što je ključni momenat bio to da se cirkulacija uspostavi u prvih osam sati, što se i dogodilo. Sam tok operacije je tekao po planu i nije bilo komplikacija. Ruka može imate funkcionalna ograničenja a oporavak može biti jako dug. Operacija je trajala preko pet sati a u sali je bilo mnogo stručnjaka ortopeda, plastičnih hirurga, vaskularnih hirurga,mikrohirurga.

 

Profesor Doktor Čedomir Vučetić

Doktor Čedomir Vučetić naglašava da je ovo bio jedan savršen primer timskog rada. On je pionir mikrohirurgije kod nas i profesor na Medicinskom fakultetu. Poznat je po operaqcije Katarine G. kojoj je šaku odsekla mašina. Upotrebom posebnih lupa, konca kao vlas kose, posebnih igli doktor Čedomir Vučetić je uspešno obavio replamtaciju. Operacije spajanja ekstremiteta su jako naporne i fizički i psihički. Dugo traju a pokreti koje hirurg pravi su manji od milimetra. Na kraju sav trud se isplati ukoliko operacija prodje uspešno