Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Detoks celog tela: 9 načina da podmladite telo

Detoks Celog Tela

Detoks celog tela: 9 načina da podmladite telo

Detoks tela tj organizma obično podrazumeva pridržavanje određene dijete ili korišćenje posebnih proizvoda za koje se tvrdi da oslobađaju vaše telo toksina, čime se poboljšava zdravlje i podstiče gubitak težine.

Vaše telo je zapravo dobro opremljeno da eliminiše toksine i ne zahteva posebne dijete ili skupe dodatke da bi to uradilo.

Uz to, možete poboljšati prirodni sistem detoksikacije vašeg tela.

Ovaj članak objašnjava neke uobičajene zablude o detoksikaciji zajedno sa navođenjem devet načina zasnovanih na dokazima za podmlađivanje sistema detoksikacije vašeg tela.

 

Detoks – uobičajene zablude

Kaže se da detoks dijete eliminišu toksine iz vašeg tela, poboljšavaju zdravlje i podstiču gubitak težine.

Često uključuju upotrebu lekova koji imaju svojstva detoksikacije.

Termin “toksin” u kontekstu detoks dijeta je slabo definisan. Obično uključuje zagađivače, sintetičke hemikalije, teške metale i prerađenu hranu, što može negativno uticati na zdravlje.
Međutim, popularne dijete za detoksikaciju retko identifikuju specifične toksine koje imaju za cilj da uklone ili mehanizam kojim ih navodno eliminišu.

Štaviše, nijedan dokaz ne podržava upotrebu ovih dijeta za eliminaciju toksina ili održivi gubitak težine.

Vaše telo ima sofisticiran način eliminisanja toksina koji uključuje jetru, bubrege, probavni sistem, kožu i pluća. Ipak, samo kada su ovi organi zdravi mogu efikasno eliminisati neželjene supstance.

Dakle, dok dijete za detoksikaciju ne čine ništa što vaše telo prirodno ne može da uradi samo, možete optimizovati prirodni sistem detoksikacije vašeg tela.

 

1. Detoks i ograničavanje alkohola

Vaša jetra metaboliše više od 90% alkohola koji konzumirate. Enzimi jetre metabolišu alkohol u acetaldehid, poznatu hemikaliju koja izaziva rak. Prepoznajući acetaldehid kao toksin, vaša jetra ga pretvara u bezopasnu supstancu zvanu acetat, koju eliminiše iz vašeg tela.

Dok su opservacione studije pokazale da mala do umerena konzumacija alkohola koristi zdravlju srca, prekomerno konzumiranje alkohola može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Prekomerno pijenje može ozbiljno da ošteti funkciju jetre izazivajući nakupljanje masti, upalu i ožiljke.

Kada se to dogodi, vaša jetra ne može da funkcioniše adekvatno i da obavlja svoje neophodne zadatke – uključujući filtriranje otpada i drugih toksina iz vašeg tela. Ograničavanje ili potpuno uzdržavanje od alkohola je jedan od najboljih načina da održite sistem detoksikacije vašeg tela jakim.

Preporučuje se ograničavanje unosa alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. Ako trenutno ne pijete, možda biste želeli da razmislite o tome da ne počnete zbog potencijalnih prednosti za srce koje su povezane sa laganim do umerenim pijenjem.

 

2. Fokusirajte se na san

Obezbeđivanje adekvatnog kvaliteta sna svake noći je neophodno da biste podržali zdravlje vašeg tela i prirodni sistem detoksikacije. Spavanje omogućava vašem mozgu da se reorganizuje i napuni, kao i da ukloni toksične nusproizvode otpada koji se akumuliraju tokom dana.

Jedan od tih otpadnih proizvoda je protein koji se zove beta-amiloid, koji doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti. Uz nedostatak sna, vaše telo nema vremena da izvrši te funkcije, tako da se toksini mogu nakupiti i uticati na nekoliko aspekata zdravlja.

Loš san ima veze sa kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim posledicama, kao što su stres, anksioznost, visok krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i gojaznost. Trebalo bi da redovno spavate 7 do 9 sati noću kako biste pomogli u promovisanju dobrog zdravlja.

Ako imate poteškoća da ostanete ili zaspite noću, promene u načinu života poput pridržavanja rasporeda spavanja i ograničavanja plave svetlosti pre spavanja su korisne za poboljšanje sna.

 

3. Detoks u čaši vode

Voda čini mnogo više od utaživanja žeđi. Reguliše vašu telesnu temperaturu, podmazuje zglobove, pomaže varenju i apsorpciji hranljivih materija i detoksifikuje vaše telo uklanjanjem otpadnih proizvoda.

Ćelije vašeg tela moraju stalno da se popravljaju da bi funkcionisale optimalno i razgrađuju hranljive materije koje vaše telo može koristiti kao energiju. Međutim, ovi procesi oslobađaju otpad u obliku uree i ugljen-dioksida, koji mogu da naškode ako se nakupe u krvi.

Voda uzima otpadne materije i uklanja ih prilikom mokrenja, disanja ili znojenja. Dakle, pravilno hidriranje je važno za detoksikaciju. Adekvatan dnevni unos vode je 3,7 litara za muškarce i 2,7 litara za žene. Možda će vam trebati više ili manje u zavisnosti od vaše ishrane, mesta gde živite i vašeg nivoa aktivnosti.

 

4. Smanjite unos šećera i prerađene hrane

Ljudi često pripisuju šećer i prerađenu hranu mnogim današnjim krizama javnog zdravlja. Istraživanja povezuju visoku potrošnju slatke i visoko prerađene hrane sa gojaznošću i drugim hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Ove bolesti ometaju sposobnost vašeg tela da se prirodno detoksikuje oštećujući organe koji igraju važnu ulogu, kao što su jetra i bubrezi. Na primer, velika potrošnja slatkih napitaka može izazvati masnu jetru, stanje koje negativno utiče na funkciju jetre. Možete održati sistem detoksikacije vašeg tela zdravim konzumiranjem manje nezdrave hrane.

Nezdravu hranu možete ograničiti tako što ćete je ostaviti na polici prodavnice. To što ga nemate u kuhinji u potpunosti uklanja iskušenje. Zamena bezvrijedne hrane zdravijim izborom poput voća i povrća je takođe zdrav način da se smanji potrošnja.

 

5. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Antioksidansi štite vaše ćelije od oštećenja izazvanih molekulima zvanim slobodni radikali. Oksidativni stres je stanje koje je posledica prekomerne proizvodnje slobodnih radikala.

Vaše telo prirodno proizvodi ove molekule za ćelijske procese, kao što je varenje. Međutim, alkohol, duvanski dim, ishrana sa malo hranljivih materija i izloženost zagađivačima mogu proizvesti prekomerne slobodne radikale.

Ovi molekuli uzrokuju oštećenje niza ćelija. Istraživanja sugerišu da oštećenje slobodnih radikala igra ulogu u stanjima kao što su demencija, bolesti srca, bolesti jetre, astma i određene vrste raka.

Fokusirajte se na dobijanje antioksidanata iz hrane, a ne suplemenata, što može, u stvari, povećati rizik od određenih bolesti kada se uzimaju u velikim količinama. Antioksidanti uključuju vitamine A, C, E, selen, likopen, lutein i zeaksantin.

Bobičasto voće, voće, orasi, kakao, povrće, začini i pića poput kafe i zelenog čaja imaju neke od najvećih količina antioksidanata.

 

6. Jedite hranu bogatu prebioticima

Zdravlje creva je važno za održavanje zdravlja vašeg sistema detoksikacije. Vaše crevne ćelije imaju sistem za detoksikaciju i izlučivanje koji štiti creva i telo od štetnih toksina, kao što su hemikalije.

Dobro zdravlje creva počinje sa prebioticima, vrstom vlakana koja hrani dobre bakterije u crevima koje se nazivaju probiotici. Uz prebiotike, vaše dobre bakterije mogu proizvesti hranljive materije koje se nazivaju kratkolančane masne kiseline koje su korisne za zdravlje.

Upotreba antibiotika, loša higijena zuba i kvalitet ishrane mogu da promene ravnotežu bakterija u crevima.

Shodno tome, ova nezdrava promena u bakterijama može oslabiti vaš imuni sistem i sistem za detoksikaciju i povećati rizik od bolesti i upale.

Konzumiranje hrane bogate prebioticima može održati vaš imunološki sistem i sistem za detoksikaciju zdravim. Dobri izvori prebiotika su paradajz, artičoke, banane, špargle, luk, beli luk i zob.

 

7. Smanjite unos soli

Detoksikacijom može da se ukloni i višak vode. Previše soli može dovesti do toga da vaše telo zadrži višak tečnosti, posebno ako imate stanje koje utiče na bubrege ili jetru – ili ako ne pijete dovoljno vode. Ovo nakupljanje tečnosti može izazvati nadimanje i učiniti odeću neprijatnom. Ako konzumirate previše soli, možete se detoksikovati od dodatne težine vode.

Iako može zvučati kontraintuitivno, povećanje unosa vode je jedan od najboljih načina da eliminišete višak vode zbog konzumiranja previše soli. To je zato što kada konzumirate previše soli, a premalo vode, vaše telo oslobađa antidiuretski hormon koji vam sprečava mokrenje i samim tim detoksikaciju.

Povećanjem unosa vode, vaše telo smanjuje lučenje antidiuretičkog hormona i povećava mokrenje, eliminišući više vode i otpadnih proizvoda.

Povećanje unosa hrane bogate kalijumom – koja uravnotežuje neke od efekata natrijuma – takođe pomaže. Namirnice bogate kalijumom uključuju krompir, tikvice, pasulj, banane i spanać.

 

8. Ostanite aktivni

Redovna fizička aktivnost i kada nemate probleme sa viškom kilograma povoljno utiče na zdravlje organizma i smanjuje rizik od bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca, visok krvni pritisak i određene vrste raka. Iako postoji nekoliko mehanizama iza zdravstvenih prednosti vežbanja, smanjena upala je ključna tačka.

Dok je neka upala neophodna za oporavak od infekcije ili zarastanje rana, previše toga slabi sisteme vašeg tela i promoviše bolest. Smanjenjem upale, vežbanje može pomoći sistemima vašeg tela – uključujući njegov sistem za detoksikaciju – da pravilno funkcionišu i štite od bolesti.

Trebalo bi da imate za cilj da radite najmanje 150–300 minuta nedeljno vežbi umerenog intenziteta – kao što je brzo hodanje – ili 75–150 minuta nedeljno fizičke aktivnosti snažnog intenziteta – kao što je trčanje.

 

9. Drugi korisni saveti za detoksikaciju

Iako nijedan trenutni dokaz ne podržava upotrebu detoksikacije za uklanjanje toksina iz vašeg tela, određene promene u ishrani i način života mogu pomoći u smanjenju opterećenja toksinima i podržati sistem detoksikacije vašeg tela.

-Jedite hranu koja sadrži sumpor. Namirnice sa visokim sadržajem sumpora, kao što su luk, brokoli i beli luk, povećavaju izlučivanje teških metala kao što je kadmijum.

-Probajte hlorelu. Hlorela je vrsta algi koja ima mnoge nutritivne prednosti i može poboljšati eliminaciju toksina poput teških metala, prema studijama na životinjama.

-Začinite jela cilantrom. Cilantro poboljšava izlučivanje određenih toksina, kao što su teški metali poput olova i hemikalija, uključujući ftalate i insekticide.

-Podržava glutation. Konzumiranje hrane bogate sumporom poput jaja, brokolija i belog luka pomaže u poboljšanju funkcije glutationa. Glavnog antioksidansa koji proizvodi vaše telo i koji je u velikoj meri uključen u detoksikaciju.

-Pređite na prirodne proizvode za čišćenje. Odabir prirodnih proizvoda poput sirćeta i sode bikarbone u odnosu na komercijalna sredstva može smanjiti izloženost toksičnim hemikalijama.

-Izaberite prirodnu negu tela. Korišćenje prirodnih dezodoransa, šminke, hidratantnih krema, šampona i drugih proizvoda za ličnu negu takođe može smanjiti vašu izloženost hemikalijama.
Iako obećavaju, mnogi od ovih efekata su evidentni samo u studijama na životinjama. Zbog toga su potrebne studije na ljudima da bi se potvrdili ovi nalazi.

 

Kaže se da dijeta za detoks eliminiše toksine, što podržava poboljšanje zdravlja i promoviše gubitak težine.

Iako su ove dijete popularne, nisu neophodne. Vaše telo ima sopstveni visoko efikasan sistem za  detoks.

Uz to, možete poboljšati prirodni sistem detoksikacije vašeg tela i poboljšati svoje opšte zdravlje. Moraćete ostati hidrirani, konzumirati manje soli, ostati aktivni i slediti ishranu bogatu antioksidansima.