Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Centar za inkontinenciju

Inkontinencija

Centar za inkontinenciju

Inkontinencija – mere i primena

Inkontinencija predstavlja nevoljno mokrenje. Ukoliko primetite bilo kakve promene u mokrenju, prvo se javite urologu.
Protokol pijenja i mokrenja
Protokol se koristi za analizu pijenja i ponašanja kod mokrenja. Merenja se vrše tokom tri dana i tri noći: količine za piće, količine urina, intervali između pražnjenja bešike, bilo kakve epizode nagona i nenamerni gubici urina. Takođe se prikupljaju unos i vrsta pića i lekova. Na osnovu toga se ponašanje i / ili navike mogu analizirati i prema potrebi promeniti.
Fizioterapeutske mere
Procena i ispitivanje
Fizioterapeutski tretman se odvija nakon detaljnog razgovora o pacijentovim problemima. Terapeut dobija preciznu sliku simptoma postavljanjem određenih pitanja. Prvi ili naredni pregled karličnog dna (unutrašnji i spoljašnji taktilni nalazi) dopunjuje nalaz. Da biste dobili kompletnu sliku mišićne funkcije mišića karličnog dna, položaja unutrašnjih organa (bešike, maternice, creva) i svih bolnih područja, vaginalni ili rektalni pregled odgovarajućim testovima je koristan i pruža važne informacije za formiranje određenog plana lečenja kao i prognoza.

Protokol se koristi za analizu pijenja i ponašanja kod mokrenja. Merenja se vrše tokom tri dana i tri noći: količine za piće, količine urina, intervali između pražnjenja bešike, bilo kakve epizode nagona i nenamerni gubici urina. Takođe se prikupljaju unos i vrsta pića i lekova. Na osnovu toga se ponašanje i / ili navike mogu analizirati i prema potrebi promeniti.

Inkontinencija – lečenje

Važne komponente tretmana su trening percepcije karličnog dna i njegovo pravilno aktiviranje i opuštanje, razvijanje ili prilagođavanje korisnog ponašanja, ciljano jačanje i vežbanje mišića karličnog dna i njihovo integrisanje u svakodnevne i sportske aktivnosti. pri bolu, napetost ili tačke aktiviranja (triger tacke) u karličnom dnu, intravaginalni ili rektalni tretman smanjuje simptome. Lečenje se može podržati sledećim sredstvima i pomagalima. Gore navedene mogućnosti lečenja mogu biti podržane najmodernijom aparativnom opremom (EMG ili povratna biofeed, električna stimulacija, kao i drugi nacini treninga, npr sa vaginalnim kuglama ili sensornim detektorima rada misica dna karlice), kao i pomagala poput balona ili dilatacionog seta. Fizioterapeut takođe informiše pacijente o pomagalima u slučaju problema sa ispadanjem. Obično ih prilagodi ginekolog.

Inkontinencija – informacije i saveti

Položaj i funkcija karličnog dna objašnjavaju se pomoću slika i modela. Poznavanje i razumevanje funkcionisanja karličnog dna i nastalih funkcionalnih poremećaja od suštinskog su značaja za uspeh terapije. Diskutiraju se mogućnosti terapije i pomagala kao i dalji postupak.

Trening ponašanja bešike

Trening karličnog dna nije samo u jačanju karličnog dna, već i u učenju da se savladaju epizode uriniranja. Kombinacijom treninga u ponašanju i karličnom dnu može se zabeležiti dobar uspeh u lečenju. Cilj ovih mera je povratiti osećaj za sopstvenu bešiku i naučiti da procenite volumen punjenja bešike, na primer da sprečite prerane posete toaletu. Bešika se prazni opuštanjem karličnog dna i određenim odmaranjem tela. Lakše držanje položaja. Ispravan položaj pri uriniranju (mokrenju) omogućava potpuno pražnjenje bešike.

Biofeedback

Primena energije Biofeedback je povratna informacija o mišićnim aktivnostima karličnog dna putem zvučnih i vizuelnih signala. Izvodi se mišićna aktivnost (vaginalna / analna / spoljna), pružajući pacijentu trenutni odgovor na aktivnost i opuštanje njegovih skrivenih mišića. Ovo je pomoć za učenje i podržava aktivnu obuku.

Elektrostimulacija

Elektrostimulacija ima dve oblasti primene u terapiji karličnog dna. • Slaba muskulatura može biti električno stimulisana i na taj način probudjena i služi za treniranje percepcije. • Bešika se može indirektno umiriti električnom neuromodulacijom /stimulacijom.
Vaginalni tegovi
Različiti proizvođači nude vaginalne tegove (najčešće u obliku kugli) različitih oblika i težina. Koriste se vaginalno, kod neadektivnog mišićnog stanja karličnog dna. Zadatak je da sprečiti da teg sa svojom težinom ne klizne iz vagine. Ova aplikacija promoviše percepciju i aktiviranje mišića karličnog dna tokom svakodnevnih aktivnosti (npr. Mogu se nositi dok se tuširate) u smislu više zadataka