Mere i Primena
Protokol pijenja i mokrenja
Protokol se koristi za analizu pijenja i ponašanja kod mokrenja. Merenja se vrše tokom tri dana i tri noći: količine za piće, količine urina, intervali između pražnjenja bešike, bilo kakve epizode nagona i nenamerni gubici urina. Takođe se prikupljaju unos i vrsta pića i lekova. Na osnovu toga se ponašanje i / ili navike mogu analizirati i prema potrebi promeniti.
Fizioterapeutske mere
Procena i ispitivanje
Fizioterapeutski tretman se odvija nakon detaljnog razgovora o pacijentovim problemima. Terapeut dobija preciznu sliku simptoma postavljanjem određenih pitanja. Prvi ili naredni pregled karličnog dna (unutrašnji i spoljašnji taktilni nalazi) dopunjuje nalaz. Da biste dobili kompletnu sliku mišićne funkcije mišića karličnog dna, položaja unutrašnjih organa (bešike, maternice, creva) i svih bolnih područja, vaginalni ili rektalni pregled odgovarajućim testovima je koristan i pruža važne informacije za formiranje određenog plana lečenja kao i prognoza.
Lečenje
Važne komponente tretmana su trening percepcije karličnog dna i njegovo pravilno aktiviranje i opuštanje, razvijanje ili prilagođavanje korisnog ponašanja, ciljano jačanje i vežbanje mišića karličnog dna i njihovo integrisanje u svakodnevne i sportske aktivnosti. pri bolu, napetost ili tačke aktiviranja (triger tacke) u karličnom dnu, intravaginalni ili rektalni tretman smanjuje simptome. Lečenje se može podržati sledećim sredstvima i pomagalima. Gore navedene mogućnosti lečenja mogu biti podržane najmodernijom aparativnom opremom (EMG ili povratna biofeed, električna stimulacija, kao i drugi nacini treninga, npr sa vaginalnim kuglama ili sensornim detektorima rada misica dna karlice), kao i pomagala poput balona ili dilatacionog seta. Fizioterapeut takođe informiše pacijente o pomagalima u slučaju problema sa ispadanjem. Obično ih prilagodi ginekolog.
Informacije i saveti
Položaj i funkcija karličnog dna objašnjavaju se pomoću slika i modela. Poznavanje i razumevanje funkcionisanja karličnog dna i nastalih funkcionalnih poremećaja od suštinskog su značaja za uspeh terapije. Diskutiraju se mogućnosti terapije i pomagala kao i dalji postupak.
Trening ponašanja bešike
Trening karličnog dna nije samo u jačanju karličnog dna, već i u učenju da se savladaju epizode uriniranja. Kombinacijom treninga u ponašanju i karličnom dnu može se zabeležiti dobar uspeh u lečenju. Cilj ovih mera je povratiti osećaj za sopstvenu bešiku i naučiti da procenite volumen punjenja bešike, na primer da sprečite prerane posete toaletu. Bešika se prazni opuštanjem karličnog dna i određenim odmaranjem tela. Lakše držanje položaja. Ispravan položaj pri uriniranju (mokrenju) omogućava potpuno pražnjenje bešike.
Biofeedback
primena energije Biofeedback je povratna informacija o mišićnim aktivnostima karličnog dna putem zvučnih i vizuelnih signala. Izvodi se mišićna aktivnost (vaginalna / analna / spoljna), pružajući pacijentu trenutni odgovor na aktivnost i opuštanje njegovih skrivenih mišića. Ovo je pomoć za učenje i podržava aktivnu obuku.
Elektrostimulacija
Elektrostimulacija ima dve oblasti primene u terapiji karličnog dna. • Slaba muskulatura može biti električno stimulisana i na taj način probudjena i služi za treniranje percepcije. • Bešika se može indirektno umiriti električnom neuromodulacijom /stimulacijom.
Vaginalni tegovi
Različiti proizvođači nude vaginalne tegove (najčešće u obliku kugli) različitih oblika i težina. Koriste se vaginalno, kod neadektivnog mišićnog stanja karličnog dna. Zadatak je da sprečiti da teg sa svojom težinom ne klizne iz vagine. Ova aplikacija promoviše percepciju i aktiviranje mišića karličnog dna tokom svakodnevnih aktivnosti (npr. Mogu se nositi dok se tuširate) u smislu više zadataka
informacija za muškarce
——————————————————————————————————————————————–
Disfunkcija mokraćne besike i prostate
Inkontinencija mokraće definiše se kao nenamerni gubitak urina, primećen ili nezapažen. Kontrola zatvaranja i / ili pražnjenja bešike kao organa za prikupljanje urina je poremećena i može doći do gubitka urina i / ili prekomernog nagona u neodgovarajuće vreme na neprikladnom mestu. Inkontinencija nije samo medicinski, već i socijalni i higijenski problem koji može uticati na kvalitet života.
Opisani su različiti oblici inkontinencije:
Stresna inkontinencija retko se javlja kod muškaraca. Posle radikalne prostatičke vezikulektomije, ovaj oblik je uobičajena nuspojava. Inkontinencija naleta ili česti nagon za odlazak u toalet, čak i u malim količinama, je poremećaj koji se javlja naročito u starosti. Inkontinencija stresa.
Gubitak mokraće dolazi sa (naglim) porastom abdominalnog pritiska, npr. kada kašljete, dižete teret ili skačete. U slučaju fizičkog napora, okluzija uretre, verovatno usled operacije, nije dovoljna, tako da dolazi do nenamernog mokrenja. Postojeća slabost vezivnog tkiva i / ili mišići karličnog dna, koji se često ponavljaju na karličnom dnu usled hroničnog kašlja, opstipacije ili gojaznosti, pogoduju inkontinenciji.
Inkontinencija mokraćne bešike / preaktivan mokraćni mehur
Inkontinenciju mokrenja karakteriše snažan nagon za mokrenjem u vezi sa nenamernim gubitkom urina. S druge strane, sa preaktivnim aktivitetom bešike ne postoji nužno gubitak urina. Pacijenti sa inkontinencijom mokraće ili preaktivnim aktivnim bešikom takođe imaju pojačanu učestalost mokrenja (više od osam puta dnevno), pri čemu se često izlučuju samo male količine urina. Često se mokraća gubi na putu do toaleta. Pored toga, može doći do pojačanog mokrenja noću. Ako se budite iz sna više od jednom noću zbog jakog nagona za mokrenjem, to se naziva nokturija.  
Poremećaji pražnjenja bešike
Sve slabiji mlaz sve dok ne ispliva na kraj pražnjenja bešike, obično ima suženje mokraćne cevi kao uzrok i često se javlja u starosti. Razlog za to može biti benigno uvećanje prostate. Nehotični gubitak mokraće kapi odmah nakon što voda nije stvarni poremećaj već nepotpuno ispražnjena uretra. Ovaj problem može da se reši pomoću kontrakcije mišića karličnog dna („muže“), što može da se podrži ručnim božanjem iz testisa. Važno je da se opuštanjem mišića karličnog dna u kombinaciji sa ispravnim držanjem ili sedećim položajem bešika može potpuno isprazniti.
bitan i sastavni deo tretmana je trenig pre i posle operacije prostate na uredjau za merenje brzine, izdrzljivosti, snage i aktiviteta misica dna karlice. 
pogledati: www.acticore.ch
uvod/ definicija za kod žena
Dno karlice se sastoji od sloja mišića i tkiva i, s izuzetkom otvora vagine, i anatomski se ne razlikuje značajno kod muškaraca i žena. Mišići karličnog dna zatvaraju/objedinjuju koštanu karlicu. Ova skrivena muskulatura je nosivi element za unutrašnje organe poput bešike, maternice i creva.Ona ima stabilizujući efekat, omogućava čuvanje urina i stolice zahvaljujući okluzivnim strukturama i obezbeđuje kontinenciju. Biti kontinent znači biti u stanju zadržati urin, stolicu i vetar i kontrolisati ga na društveno prihvatljivom mestu. Dno karlice mora da izvrši dva suprotna zadatka: podržavanje i zatvaranje tokom faze punjenja, kao i puštanje tokom procesa pražnjenja. Uzroci poremećaja karličnog dna mogu biti slabost vezivnog tkiva, opšta slabost mišića, rezultat trudnoće i porođaja, operacija, neurološka oboljenja, urođene osnovne bolesti, hronični kašalj, povećana fizička aktivnost, gojaznost, itd.
Rehabilitacija karličnog dna uključuje fizioterapeutske mere koje se koriste kod urinarne i fekalne inkontinencije, poremećaja mokraćne bešike i creva, hroničnih opstipacija, spuštanja karličnih organa, poremećaja seksualne funkcije i bolova u predelu genitalija i karlice. Uključuje praćenje žena tokom trudnoće, pre i posle porođaja. Takođe tretira muškarce pre i posle operacija prostate, sto je vrlo bitno kao priprema i prevencija u borbi protiv inkontinencije. To je konzervativan (tj. neoperativni) oblik terapije koji se zasniva na nalazima, individualno prilagođenim i u individualnom tretiranju pacijenata.
Disfunkcija mokraćne bešike
Inkontinencija se definiše kao nenamerni gubitak urina, primećen ili nezapažen. Kontrola zatvaranja i / ili pražnjenja bešike organa za skladištenje je poremećena i može doći do gubitka urina i / ili prekomernog naleta na neodgovarajuće vreme na neprikladnom mestu. Inkontinencija nije samo medicinski, već i socijalni i higijenski problem koji može uticati na kvalitet života. Opisani su različiti oblici inkontinencije: Najčešći su inkontinencija od stresa i nagona; međutim, one se mogu javiti i u kombinaciji (mešana inkontinencija). Inkontinencija stresa. Kod urinarne inkontinencije, gubitak urina nastaje tokom fizičkih napora kao što su kašalj, dizanje tereta i skakanje. Tokom fizičkog napora povećava se pritisak u trbuhu i samim tim pritisak na bešiku. Neadekvatna okluzija/zatvorenost uretre i / ili disfunkcija karličnog dna dovodi do nenamernog gubitka urina. Stresna inkontinencija je najčešći oblik urinarne inkontinencije. Žene su pogođene daleko češće od muškaraca. Stresna inkontinencija može biti rezultat trudnoće, vaginalnih porođaja, ginekoloških operacija, suzbijanja / incidenata organa, procesa starenja (posebno zbog promene hormona tokom menopauze). Čak i kod gojaznosti, nedostatka vežbanja i teškog fizičkog rada, može doći do disfunkcije karličnog dna.
preaktivna mokraćna bešika
Inkontinenciju mokrenja karakteriše snažan nagon za mokrenjem u vezi sa nenamernim gubitkom urina. S druge strane, sa preaktivnim aktivitetom bešike ne podrazumeva nužni gubitak urina. Pacijenti sa inkontinencijom mokraće ili preaktivnom bešikom takođe imaju pojačanu učestalost mokrenja (više od osam puta dnevno), pri čemu se često izlučuju samo male količine urina. Često se mokraća gubi na putu do toaleta. Pored toga, može doći do pojačanog mokrenja noću. Ako se budite iz sna više od jednom noću zbog jakog nagona za mokrenjem, to se naziva nokturija. mešana ikontinencija. Kod mešovite inkontinencije, na pacijente utiču simptomi inkontinencije nagona kao i simptomi stresne inkontinencije. Simptomi oba oblika inkontinencije mogu biti različiti. Mešovita inkontinencija često jasnije pokazuje jedan od dva oblika inkontinencije. Učestalost mešovite inkontinencije raste naročito sa napredovanjem starosti. Ova vrsta inkontinencije pogađa naročito žene od 50. godine. To je drugi najčešći oblik inkontinencije kod žena nakon stresne inkontinencije.
Disfunkcija creva često ima nekoliko uzroka i ima ogroman uticaj na kvalitet života. Osjećaj sramote mnogo je veći nego kod problema sa bešikom. Premalo pacijenata traži pomoć
Bol u području karlice i genitalija
Stalni bol ili ponavljajuće epizode boli u predelu karlice i karličnog dna poznati su kao sindrom hroničnog karličnog bola. Uzroci su često nejasni i bez izraženih infekcija ili prepoznatljivih patologija. Uključuju dijagnoze kao što su dispareunija, vaginizam, anizam, vulvodinija, bol u karličnom prstenu, kokcidologija i anorektalni bol. Poremećaji su hronični. Patnja je velika. Simptomi su razni. To ne mora da bude samo bol, već obično i pritužbe kao što su peckanje, ubod, trnce, učestali i snažni nagon za mokrenjem, osećaj pritiska, grčevi ili napetost ili jednostavno neugodni osecaj na mestu gde obično ne osećate nikakvu senzaciju u svakodnevnom životu. Drugi uobičajeni naziv je hronični cistitis. Bol se može pojaviti preko stidne kosti u predelu mokraćne bešike, duž uretre, u predelu usnih usana, klitorisa, na vaginalnom ulazu, na perineumu (između vaginalnog ulaza i anusa), na anusu ili na kokciju sa zračenjima u prepone ili u abdomen. Simptomi mogu biti stalni ili isprekidani, npr. primetno je samo nakon mokrenja, stolice ili nakon seksualnosti. Dugi period sedenja, uska odeća ili stres često mogu pogoršati simptome. Paleta simptoma može se pojaviti ili zadržati skraćivanjem mišića pored karlice ili zatezanjem mišića karlice s mogućnošću formiranja okidačkih tačaka. Oni se mogu posebno lečiti fizioterapijom. Kao i kod svih mjera rehabilitacije, na osnovu nalaza se kreira individualni plan liječenja.
CategoryNovosti
 1. 7 јуна, 2020

  Koliko kosta lecenje inkontencije u Centru za inkontenciju? Hvala puno. Pozdrav

  • 11 јуна, 2020

   Poštovana,
   Pregled je 5.000. Ostatak lecenja u dogovoru sa doktorom. Zavisi od tretmana.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011-3970-666