Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 999

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

<div class=”mkd-icon-top-left”>
</div>
<div class=”mkd-elements-top-right”>
<a href=”https://msbeograd.com/kontakt/”><h6 style= “font-size: 13px; font-weight: 400; text-transform: none; line-height: 12px; margin-top: 15px; margin-bottom: 1px;”>Kontakt</br>011/3970-999</h6></a>

 

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis

Alergija i upala konjuktive oka se javlja kao alergijski konjunktivitis. Javlja se ukoliko dodje do kontakta konjunktive oka i alergena i kao takvi mogu biti sezonski i nesezonski. Najčešći alergijski konjunktivitisi u sezonski koji se javljaju u doba godine koji je specifičan za alergije. Ti alergeni su poleni drveća,korova ili trava kao i cvetanje ambrozije. Kada se konjuktiva oka iritira sa odredjenim alergenom dolazi do alergijskog konjunktivitisa.

Pri kontaktu imuni sistem reaguje tako što stvara antitela IgE koji se vežu za mastocit. Ljudsko telo sadrži 50000 mastocita koji se nalaze u konjunktivi i potencijani su okidač za alergijsku reakciju. Kod sledećeg kontakta sa alergenom nastaje reakcija kod koje se antigen vezuje za imunoglobulin klase E antitelo i ćelija tada ispušta histamin i druge medijatore alergijske reakcije. Dolazi do zapaljenske reakcije i nastaje kongestija, tj proširenje krvnih sudova i tako nastaju simptomi. Najčešći simptomi su crvenilo,svrab,peckanje i otok kapaka pi čemu su zahvaćena oba oka.
Alergijski konjunktivitis često je udružen sa bolestima disajnih puteva rinitis,astma ili sinuzitis.

Terapiju lečenja ove vrste konjunktivitisa odredjuje oftalmolog a pacijenti trebaju da izbegavaju uzimanje terapije na svoju ruku. Prekomerna upotreba kortikosteroida može da izazove mnogo neželjenih efekata i komplikacija. Prevencija u lečenju mogu da butu lekovi sa dvostrukim dejstvom koji se koriste pre početka sezone alergije, antihistaminici i stabilizatori mastocita.
Savet lekara je da se izbegava izlaganje alergenu i da se oči ispiraju fiziološkim rastvorom pri dolasku iz spoljne sredine. Takodje se savetuje da se kontaktna sočiva ne nose.