Ponedeljak - Petak 07:00 - 21:00

Subota 08:00 - 16:00

011 3970 666

info@msbeograd.com

Vojvode Stepe 323, Voždovac

Milentija Popovića 5v,Novi Beograd

 

Alergijski konjunktivitisi

Alergijski konjunktivitisi

Alergijski konjunktivitisi predstavljaju alergijsku upalu konjunktive. Nastaju usled direktnog kontakta konjunktive oka sa alergenom. Mogu biti sezonski i nesezonski.

Najčešći uzroci alergijskog konjunktivitisa su sezonski alergeni. Kako ime kaže, javljaju se sezonski, u doba godine specifičnom za alergije, tj. u proleće i jesen. Najčešći alergeni su polen drveća, trava i korova. Ovo doba godine karakteristično je za cvetanje ambrozije.

Alergijski konjunktivitis nastaje usled iritacije konjunktive odredjenim alergenom. Najviše su zahvaćene osobe sa takozvanom atopijskom konstitucijom. Te osobe imaju u krvi više IgE u odnosu na uobičajenu populaciju. Pri prvom kontaktu sa alergenom imuni sistem reaguje stvaranjem antitela imunoglobulina klase E (IgE) koji se vežu za površinu mastocita. U ljudskom telu ima oko 50000 mastocita koje se normalno nalaze u stromi konjunktive i okidač su za početak alergijske reakcije. Pri ponovnom kontaktu sa alergenom usledi reakcija u kojoj se antigen veže za IgE antitelo već zakačeno za mast ćeliju koja tada ispušta histamin i ostale medijatore alergijske reakcije. Nastaje zapaljenska reakcija koja rezultira kongestijom, odnosno proširenjem krvnih sudova, pa otuda nastaju simptomi.

Glavni simptom je svrab, zatim crvenilo u očima, peckanje, suzenje i otok kapaka.

Najčešće su zahvaćena oba oka.

Ovaj oblik konjunktivitisa je često udružen sa drugim bolestima disajnih puteva kao to su rinitis, sinuzitis,astma.

Najvažnija je pravovremena dijagnoza i adekvatno lečenje. Terapiju odredjuje oftalmolog a naročito opasno je uzimanje na svoju ruku odredjenih lekova. Recimo, nekontrolisana upotreba kortikosteroida može da dovede do niza neželjenih efekata i ozbiljnih komplikacija na oku.

Za prevenciju se mogu dati lekovi sa dvostrukim dejstvom ( antihistaminici i stabilizatori membrane mastocita) oko dve do tri nedelje pre početna sezone alergije.

Savetuje se izbegavanje izlaganja alergenu, ispiranje očiju pri dolasku iz spoljne sredine fiziološkim

rastvorom ili 3% bornom kiselinom. Takodje se savetuje izbegavanje nošenja kontaktnih sočiva