Ovo oboljenje se manifestuje žestokim paroksizmalnim napadima bola u predelu jedne strane lica ili dela lica. Javljaju se spontano i na neznatne draži ( pokret glave ili donje vilice). U intervalima između bolnih kriza bolesnik je miran ali stalno napet, u očekivanju nastupa bola i danju i noću. Bol je veoma oštar, kao udar nožem ili električnom strujom i najčešće se javlja u predelu gornje vilice. Karakteristična je pojava grča mišića lica zbog bolova ( tic douloureux, bolni tik). Nekada se istovremeno javljaju crvenilo lica, vlaženje oka i sekret iz nosa. Bol najčešće pogađa jednu polovinu lica. Napadi bolova traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, a kasnije i duže. Pogađa osobe zrelijeg životnog doba, češće žene, a veoma se retko javlja pre 40 godine.

Neuralgija trigeminusa može biti:

1-simptomatska, posledica tumora lokalizovanih duž i oko trigeminusa. Postoje neurološki ispadi: ispad senzibiliteta, slabljenje snage žvakanja;

2-idiopatska, koja je nepoznate etiologije. Kod ove vrste neuralgije nema neuroloških ispada, samo bol.

Kod sumnje na neuralgiju trigeminusa uvek treba uraditi skener ili magnetnu rezonancu mozga, kako bi se utvrdio uzrok bola.

Lečenje idiopatske neuralgije trigeminusa može biti medikamentozno i hirurško. Lekovi prvog izbora su antiepileptici: karbamazepin ili difenilhidantoin , koji se daju do prestanka bolova. Ukoliko ovaj lek nema efekta, može se primeniti difetoin, valproat ili baclofen. Hirurško lečenje se sprovodi kada medikamentno lečenje ne dovede do željenog efekta (blokada pojedinih grana trigeminusa, presecanje vlakana za bol…).

CategoryNovosti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011-3970-666