Hijatus hernija (želudačna kila)

Šta je hijatus hernija?

Hernija (kila) predstavlja protruziju nekog unutrašnjeg organa kroz mišićni zid koji ga okružuje. Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jendjaka ili kako se u svakodnevnom govoru naziva želudačna kila, nastaje kada želudac prolabira u grudni koš iz trbuha, kroz otvor na dijafragmi. Kao posledica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dela jednjaka i početnog dela želuca,a koja se sastoji u normalnom transport hrane i sprečavanju vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Kada postoji želudačnakila,kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma.

Postoje četri osnovna tipa hijatus hernija. U 95% slučajeva to su tip I hernije, ili takozvane klizajuće (aksijalne) hernije. Kod ovog tipa kile, želudac povremeno prolabira u grudni koš kroz otvor na dijafragmi. Tipovi II, III i IV hijatalnih hernija su takozvane paraezofagealne kile i one nastaju kada veći deo želuca, a nekada i praktično kompletan želudac prolabiraju kroz otvor na dijafragmi u grudni koš. Ove veće hernije obično daju i teže simptome.

Želudačna kila uglavnom ne pravi simptome. Simptomi koji se javljaju zbog želudačne kile su: gorušica, učestalo podrigivanje, mučnina, povraćanje i regurgitacija (nekontrolisano vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo). Ovi simptomi muogu biti prisutni kod svih tipova želudačnih kila. Ukoliko je kila veća, može doći i do pojave zabrinjavajućih simptoma kao što su:
• Povremeno otežano gutanje, posebno čvrste hrane
• Osećaj sitosti već posle nekoliko zalogaja
• Bol u trbuhu ili sredogruđu
• Krvarenje iz gornjih partija digestivnog trakta koje se manifestuje kao povraćanje sveže crvene krvi ili kao crna katranasta stolica, a često se manifestuje anemijom u krvnoj slici.

Osobe koje imaju tip IV hijatus hernije pored želuca u grudnom košu mogu imati i neki drugi abdominalni organ. Ovako položeni organi mogu da se uklješte, ili uvrnu oko svoje osovine, što dovodi do pojave jakog bola. Ovakvo stanje predstavlja hitno stanje u medicine i najčešće zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Za postavljanje dijagnoze hijatus hernije potrebno je sprovesti sledeće dijagnostičke procedure:
• Kontrastna radiografija gornjeg digestivnog trakta (rendgensko snimanje jednjaka i želuca sa kontrastnim sredstvom koje pacijent pije)
• Endoskopija gornjeg digestivnog trakta
• Rendgenski snimak pluća i grudnog koša
• Funkcionalna dijagnostika jednjaka (manometrija i pH metrija jednjaka)
Veliki procenat ljudi nakon 50 godine života ima manju hijatus herniju, ali se one mogu javiti u svim životnim dobima.

Šta uzrokuje hijatus herniju?

Tačan uzrok nastanka hijatus hernije nije poznat, ali se zna da postoje određeni faktori koji mogu doprineti njenom nastanku:
• Kašalj
• Povraćanje
• Naprezanje prilikom defekacije
• Gojaznost (posebno centralnog tipa, abdominalna gojaznost)
• Trudnoća
• Nagli fizički napor
• Abdominalna trauma (udarac u trbuh)

Lečenje hijatus hernije

Izbor specifične opcije za lečenje hijatus hernije uslovljeno je težinom simptoma koje ona uzrokuje, ali na taj izbor značajno utiču starosna dob bolesnika, udružena oboljenja (posebno kardiovaskularnog sistema i pluća), kao i sama kondicija pacijenta. Neki pacijenti ne mogu tolerisati dugotrajno uzimanje lekova koje se prepisuju kod hijatus hernije, što takođe utiče na konačan izbor terapijske procedure.
Hijatus hernije mogu dovesti do komplikacija koje se javljaju retko, ali mogu imati ozbiljnu kliničku sliku i zahtevaju hitno lečenje. Takve komplikacije su:
• Uklještenje želuca (uvrtanje želuca unutar kile što može dovesti i do poremećaja cirkulacije,
najčešće se manifestuje pojavom jakog bola).
• Izraženi simptomi refluksne bolesti (GERB-a), sa noćnom regurgitacijom kiseline i pojavom kašlja, promuklosti i čak astme.
• Komplikacije refluksne bolesti, kao što su stenoza jednjaka (teško zapaljenje jednjaka koje se ispoljava nemogućnošću uzimanja hrane jer je lumen jednjaka izrazito sužen)

Prva mera u lečenju simptoma koje uzrokuje hijatus hernija je sprovođenje specifičnog dijetetskog režima koji će vam vaš lekar prepisati. Rigorozno poštovanje ovih mera, u kombinaciji sa redukcijom telesne težine, kod velikog broja bolesnika dovode do značajnog poboljšanja simptoma.

Medikamentozna terapija koja se prepisuje kod postojanja hijatus hernije i simptoma GERB-a ima za cilj maksimalno smanjenje lučenja kiseline u želucu, odnosno popravljanje funkcije završnog dela jednjaka i želuca. Danas postoje izrazito efikasni lekovi koji blokiraju lučenje kiseline i dovode do praktično momentalnog simptomatskog oporavka kod najvećeg broja bolesnika. Drugi lekovi koji bi trbalo da poprave funkciju pražnjenja jednjaka i želuca na žalost nemaju tako značajan pozitivan simptomatski efekat.

Hirurško lečenje hijatus hernije sprovodi se kod onih bolesnika koji imaju izražene simptome refluksne bolesti, kao i kod onih koji imaju velike hijatus hernije koje izazivaju tegobe poput povraćanja, bola, nadimanja i krvarenja. Hirurško lečenje se sastoji u vraćanju želuca u njegov normalan anatomski položaj u trbuh, ušivanju otvora na dijafragmi koji je obično jako proširen i formiranju takozvane fundoplikacije (deo želuca se omotava oko jednjaka sa ciljem da se spreči vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak).

 1. 10 септембра, 2018

  Pozdrav! Da li j moguce da mi srce preskace svakoga dana zbog hernije?

  • 12 септембра, 2018

   Poštovana Jelena, moguće je da hernija izaziva aritmije. Međutim, ne mora da znači da je jedini uzrok. Naš savet Vam je da se pregledate kod kardiloga da biste ustanovili pravi uzrok, posebno ako Vam predstavlja smetnju u svakodnevnom životu.
   Veliki pozdrav!

  • 30 септембра, 2018

   Jelena, ja imam potouno isti problem. Ekstrasistole koje se javljaju kada i podrigivanje i nelagodnost u tom delu stomaka. Hijatus herniju imam, a pretrage kod kardiologa sve u redu. Jedino ne znam koliko su to ozbiljne te smetnje koje se javljaju samo kada se krecem, nekoliko puta u minuti.

 2. 20 октобра, 2018

  Zeludacnu kilu imam 14 godina, u pocetku sam imala vise problema .Sada je poprilicno narasla .Pila sam barijum , snimala se , radjena je gastroskopija i utvrdjeno da je velika. Predlozena operacija iako sada sintomi nisu kao pre.Sta da radim. Kako se radi operacija dali laparaskopski ili klasican rez.Hvala na odgovoru.

  • 20 октобра, 2018

   Poštovana Tatijana, bilo bi neodgovorno i neozbiljno od nas da Vam damo savet na osnovu informacija koje ste nam dali. Najbolje je da od ponedeljka pozovete naš call centar na 011 3970666 pa će Vam se neko od naših lekara javiti i porazgovarati sa Vama, ili možete poslati mail sa pitanjem na info@msbeograd.com pa ćemo mi proslediti našim hirurzima. Lep pozdrav!

 3. 31 октобра, 2018

  Pozdrav. Duzi vremena period imam bol sa leve strane bukvalno osecam ispod srca, a uz to neko treperenje i stezanje i kao da cujem u glavi da krči dok se to desava, sada je pocelo ucestalo to treperenje i grcenje, od cega bi to moglo biti?

 4. 31 октобра, 2018

  Mene interesuje koliko je opasno ako dodje do jakog lupanja u zelucu i jakog bola prilikom udisanja. Kilu imam vec 4god. Uglavnom doje do ostrog bola i pritiska u gornjem delu stomaka tj.ispod grudi. Bude kao ukljestenje. Vremenom popusti ali stomak ostane nadut jos posle toga. I navikla sam stim. Medjutim nije mi se desilo da zbog toga izgubim vazduh. Bilo je to pre 4h a stomak je jos uvek nadut,sto mi sad i nije problem. Bitno da je bol popustio. Zasto se to desava,sta je moglo da izazove taj bol ?

 5. 7 новембра, 2018

  Postovani. Zeludacnu kilu imam vec 5 godina. Interesuje me i vase misljenje . Cesto imam problem sa vrtoglavicama , bolovima u sredogruđu , kao i osjećaj gušenja , kao da me za tren neko pocne daviti i nestane mi zraka. Opet , nekada mogu da jedem sve , pritom mi ne smeta ništa, dok nekad smeta i čaša vode ako me razumijete. Kardiološka obrada odlična, nebrojeno puta radila ekg jer mi dr. ne dozvoljava ponovo holter jer kaže da nema potrebe. Da li je moguće da vrtoglavice imam od hernije i česte panične napade. Pozdrav.

  • 23 новембра, 2018

   Sandra, i ja ima takve simptome vec skoro 2 godine

 6. 29 новембра, 2018

  I ja imam iste probleme

 7. 15 априла, 2019

  Postovani, da li je moguce resiti zeludacnu kilu vezbanjem? Samim zatezanjem trbusnih misica. Hvala, pozdrav.

  • 16 априла, 2019

   Poštovani Aleksandre,
   ne, potreban je pregled hirurga kako biste dobili precizne informacije o rešavanju ovog problema.

   Veliki pozdrav, MSB tim

 8. 21 маја, 2019

  Moje dete ima 12 god Herniju ima koja konstantno izaziva povracanje vec tri mesecaZeludac joj ne prima hranu Treba mi konsultacija- Sta da radim u vezi ishrane?

  • 22 маја, 2019

   Poštovana Dragana,
   Pošto ne znamo o kojoj kili se radi i vrlo je verovatno da povraćanje nema veze sa njom, potrebno je zakazati pregled gastroenterologa.
   Možete se javiti našem call centru 0113970999 i zakazati pregled kod Dr Ristić.

 9. 13 јуна, 2019

  Postovanje…
  Imam cesto bol u grudima svakodnevno skoro…,nekad ne mogu ni da disem i bas mi je tesko i moram da popijem nesto za smirnje a tad vodu koju pokusavam da popijem odmah povratim…nece bukvalno da dodje dalje od grugi…vazduh tesko udisem…
  Lezao sam 7 dana na internom i srece minje u redu pa me zanima da linsu ovo moguci simtomi zeludacne kile…

  • 17 јуна, 2019

   Postovani,

   S obzirom na simptome koje ste naveli, postoji velika verovatnoca da je u pitanju zeludacna kila, ahalazija ili neki slican problem. Da bi bila postavljena dijagnoza , morate uraditi gastroskopiju. Istu u nasoj ustanovi obavljaju vrhunski strucnjaci iz ove oblasti na najsavremenijoj opremi.
   Srdacan pozdrav,
   MSB

 10. 27 јула, 2019

  Postovani, imao sam problem sa upalom želuca i nervozom. Doktor mi je prepisao omezol, orvagil, eglonyl, iberogast. Terapiju pijem vec nedelju dana i simptomi su se pobosljali.nema vise bila i nadutost. Da li treba da nastavim sa terapijom ili da je prekinem? Doktor mi nije rekao koliko da pijem terapiju.
  Srdačan pozdrav

  • 30 јула, 2019

   Ne mozemo dati misljenje na osnovu maila. Ako je pregledan kod nas, neka kaze ko ga je pregledao pa mozemo pitati doktora.. Ako je negde drugde dobio terapiju, mora se obratiti doktoru koji je propisao terapiju.

 11. 17 августа, 2019

  Postovani. Imam vec neko vreme imam problema sa zelucem dijagnoza Gastrtis atrophica gr majoris Hernia gastrica hiatalis Oesopagitis LA B molim vas dami objasnite sta ja imam sa ovim dijagnozom imam bolove koji setaju mucnina na povracanje ali ne povracam nadutost ali ne stalno povremeno.molim sta se sme jesti terapiju koliko vremena pitisrdacan pozdrav

  • 19 августа, 2019

   Svaka bolest je drugacija i svaki pacijent je prica za sebe. Dati bilo kakav savet bez pregleda i uvida u dokumentaciju bi bilo neozbiljno i potencijalno pogresno. Stoga, bez pregleda nismo u mogucnosti da odgovorimo gospodji.

 12. 17 августа, 2019

  Pre tri meseca mi je uradjena laparaskopski operacija hiatur hernie! Prvi postoperativni dan zbog povracanja je doslo do istiskivanja zeludca u grudnu duplju, operisana sam ponovo laparaskopski!!! Proslo je tri meseca sada sam dobro! Interesuje me kako da se ponasam ukoliko budem povracala, sta mi preporucujete u daljem periodu sto se tice zivotnih navika da ne bih ponovo doslo do istog problema?! I da li ukoliko se razbooim i povracam moze doci do istiskivanja zeludca u grudnu duplju?! Hvala Vam unapred na odgovoru Jelena

  • 19 августа, 2019

   Svaka bolest je drugacija i svaki pacijent je prica za sebe. Dati bilo kakav savet bez pregleda i uvida u dokumentaciju bi bilo neozbiljno i potencijalno pogresno. Stoga, bez pregleda nismo u mogucnosti da odgovorimo gospodji.

 13. 5 новембра, 2019

  Dobro vece postovani.
  Bez obzira na bilo koga,da li po vasem misljenju je laparoskopska operacija rizicna ili je bolje da se celog zivota pazi sta i koliko jedes i pijes?

  • 6 новембра, 2019

   Poštovana,

   Zavisi koja vrsta laparoskopske operacije je indikovana, i zbog kakvih tegoba. Neke stvari se mogu prevenirati pravilnom ishranom, dok kod drugih ne treba odlagati intervenciju. Da li se radi o operaciji žučne kese, resekciji želuca.. ?

 14. 25 новембра, 2019

  Imam želudačnu kilu , utvrđena je na rendgenu. Imam jaku kiselinu koja mi izaziva pečenje u grudima. Kada popijem NOLPAZA tabletu 20 mg bude mi dobro. Koliko dugo mogu piti NOLPAZA tablete a da ne izazovem neki drugi problem. Ili šta da radim kako bi sprečila pojavu kiseline ?

  • 25 новембра, 2019

   Dijagnozu, terapiju i lecenje nije moguce sprovesti bez pregleda pacijenta. Neki lek moze naizgled delovati, a da ujedno maskira pravi uzrok bolesti. Jedini nacin da Vam pomognemo je da dodjete na pregled kod gastroenterologa i uradite gastroskopiju. Tek onda je moguce postaviti pravu dijagnozu i sprovesti adekvatno lecenje.

 15. 28 новембра, 2019

  Kilu imem vec cetiri godine. Zadnjeg meseca mi smeta skoro sve sto pojedem. Odmah mi se naduje stomak i imam osecaj da cu da puknem. Nesmem da se savijam. Jer mi se stvara liselina . sta da radim

  • 29 новембра, 2019

   Dijagnozu, terapiju i lecenje nije moguce sprovesti bez pregleda pacijenta. Jedini nacin da Vam pomognemo je da dodjete na pregled kod gastroenterologa i uradite gastroskopiju. Tek onda je moguce postaviti pravu dijagnozu i sprovesti adekvatno lecenje.

 16. 16 јануара, 2020

  Da li moguce da mi se pojavila kila na želucu ukoliko imam opstipaciju a posle svakog obroka osjećaj mučnine?Uzgred javlja mi se bol ispod desnog rebra?

  • 17 јануара, 2020

   Na osnovu maila nije moguce postaviti adekvatnu dijagnozu. Kako se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima, neophodno je uraditi pregled nakon kog je moguce postaviti dijagnozu i predloziti dalji tretman i lecenje.

 17. 21 јануара, 2020

  Moja majka ima h.herniju tipa 3.Treba da uradi gastroskopiju.Da li hiruška (laparoskopska) neophodna? Ona je imala “incident” sa povraćanjem krvi, koji je prestao (pre mesecdana 2-3 dana) ?

  • 22 јануара, 2020

   Mora vas pregledati doktor pre davanja bilo kakvog misljenja. Ozbiljna je problematika u pitanju. Kod nas to radi dr Ognjen Skrobic.

 18. 11 маја, 2020

  Postovanje, imam 23 god,i imam zelucanu kilu vec 4 god i gerb ,ne pijem ne pusim,trenirala sam odbojku 10 god ,sada individualno treniram..nista previse aktivnosti,dosta sam imala problema na treningu.
  Zanima me da li je moguće da se vec zadnja dva mj javljaju bolovi oko srca,probadajuce i ostre naravi zbog kile,nekad mi se pojave iz cista mira,nekad tijekom aktivnosti,i neugodna je bol. Htjela bih Vas savjet sta dalje ciniti
  Kod doktora sam bila prije god dana,strah me komplikacija.

  Hvala unaprijed

  • 11 јуна, 2020

   Poštovana,
   Bez prethodnog pregleda, ne možemo dati dijagnozu. Veliki pozdrav

 19. 13 маја, 2020

  Poštovani!
  Da li je moguće da svako jutro, u zoru osjetim treperenje srca. Gotovo uvijek u isto vrijeme.
  Srce, stitna, bakterije, sve u redu.
  Da li ima veze sa želucem?
  Hvala na odgovoru

  • 11 јуна, 2020

   Poštovana,
   Bez prethodnog pregleda, ne možemo dati dijagnozu. Veliki pozdrav

 20. 27 маја, 2020

  Da li je moguć gubitak daha, npr kad hoću da udahnem duboko ne mogu…. Ponekad imam osećaj da me boli želudac i da mi želudac prenosi bol na grudni koš….

  • 11 јуна, 2020

   Poštovana,
   Bez prethodnog pregleda, ne možemo dati dijagnozu. Veliki pozdrav

 21. 29 маја, 2020

  Stomak mi se strašno nadima i izaziva i teškoće sa disanjem.2008 su mi konstantovali želudačnu kilu.Povremeno se pojavi bol u spoju rebara koji prestane posle dva-tri gutljaja vode.Imao sam i dva infarkta,četri bajpasa i stent u bajpasu.

  • 11 јуна, 2020

   Poštovani,
   Potrebno je da se uradi pregled. Ne možemo dati nikakvu dijagnozu bez pregleda. Veliki pozdrav

 22. 13 јуна, 2020

  Postvanje.Takodje kao i vecinu ostalih i moje pitanje se zasniva na problemima zeludacne kile i kaskadom zeluca sa naravno pratecim gastritisom.Uradjene su bukvalno sve pretrage vezane za gastro-sistem,kardioloski,neuroloski itd.Problemi su isto vezani za ocigledno podizanje zeluca, grceve,pretakanja,lupanje srca,malaksalost,nadutost,nemogucnost normalnog funkcionisanja.Pitanje je, da li je moguce operisati i resiti ove muke i vratiti se normalnom zivotu.Posto svi to kazu ma nije to nista, .Nije ni meni bilo nista.Medjutim, eto pojavilo se posle duze voznje bicikla.Inace bavim se sportom po profesiji sam policajac imam 40 god.Hvala.

  • 13 јуна, 2020

   Moguca je operacija. Prethodno je neophodan pregled da bi se utvrdilo stanje pacijenta. Pregled možete zakazati putem telefona 0113970999. Veliki pozdrav

 23. 15 јуна, 2020

  Poštovanje ,
  Već 2-3 mjeseca imam te neke tegobe s zeludcem (stomakom) ! U Januaru sam radio težak fizički posao i od tada osjećam bol a tačno ispod grudi osjetim kao “most” vjerovatno kila koja mi smeta! Kada ustanem ujutru mekša je,manja a kada jedem i tokom dana se pod rukom osjeti bas kao neka linija iznad zeludca ispod grudnog kosa!
  Nadutost takodjer!

  Dao sam urin i stolicu prije dva dana pa da vidim da li je možda pored kile neka bakterija!
  Hvala na savjetima

  • 15 јула, 2020

   Poštovani, nakon konsultacije sa lekarom moze se dati misljenje. Svaki pacijent je razlicit i nemoguce je dati savet ili preporuku bez pregleda.

 24. 13 јула, 2020

  Pozdrav, koje je resenje za dizanje tegova sa velikom hijatus hernijom. Imam samo 24 godine, nemoguce da do kraja života nema resenja za dizanje tegova, kao sto kažu neki doktori.

  • 15 јула, 2020

   Nakon konsultacije sa lekarom moze se dati misljenje. Svaki pacijent je razlicit i nemoguce je dati savet ili preporuku bez pregleda.

 25. 26 јула, 2020

  Pozdrav , imam h.h uradio sam gastroskopiju i kolonoskopiju vadjen mi je bris zeludca i debelog i dvanajstopalacnog creva na heliko pilari bakteriju i analizu ph . Nalazi su uredu . Bio bih vam zahvalan ako mogu da prosledim nekom na email moj nalaz da mi kaze o kakvoj vrsti h.h se radi . Imam bol ispod desnog rebra , imao sam kiselinu zadnjih 5 godina , nekad kada pojedem nesto imam osecaj da sam kamen pojeo . Iskacu mi fleke po jeziku kao da su izgorele od visoke kiseline koje jako bole , trenutno ne osecam kiselinu 6 meseci od kako prijem gastroprazol i gastroperidon ali kada mi je povecana kiselina osetim bol refluksa i posle toga se desavaju pojave na jeziku u vidu fleka . Imam 28 godina , 70kg 184 cm i atletkse sam gradje , brzo i neredovno se hranim ( redovno se hranim zadnjih 6 meseci ) inace pre nisam doruckovao( jesam dve kafe na prazan stomak do podne ) i prejedao sam se u vecernjim casovima ponekad i uz neki alkohol . Ne pijem alkohol , ne jedem ljuto ( koje obozavam) , ne jedem zacinjeno , ne jedem previse zaprzenu i tesku hranu , veceram do 19h i gledam da prodje 3 sata posle vecere do leganja , spavam na uzvisenom jastuku , simptomi su se smanjili za 20% situacije je skoro ista samo malo blaza . Hvala na pomoci !
  Moj email

  zaric021m@gmail.com

 26. 9 августа, 2020

  Postovani! Ja sam operisao bruh na levoj strani pre10 god isad pre par dana osecam neprijatan i blag bol i peckanje u desnom delu prepona. Al nemam izbocine kao prvog puta. Pa me sad interesuje da li je u pitanju opet bruh.

  • 9 августа, 2020

   Poštovani Ivane, to nije moguće utvrditi bez pregleda. Uzroci mogu biti razni, ne samo kila. Za sve dalje informacije možete nas kontaktirati putem telefona 011 3970999. Veliki pozdrav

 27. 26 августа, 2020

  postovani,pre par godina mi je na gastroskopiji dijag.hernija prvi stepen,pravi mi zaista velike probleme,podrigivanje vise puta odmah nakon ustajanja iz kreveta, i tokom dana,cesto imam osecaj da mi zalogaj hrane zastane na ulazu u zeludac,plitko disanje i preskakanje srca.Da li postoji mogucnost da se to resi operacijom u vasoj klinici?!

  • 28 августа, 2020

   Draga Jelena,
   Moguce je. Neophodno je da zakazete konsultaciju sa hirurgom i ponesete svu dokumentaciju koju imate do sada. Zakazivanje putem našeg call centra 011 3970999. Veliki pozdrav

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011-3970-666