Hijatus hernija (želudačna kila)

Šta je hijatus hernija?

Hernija (kila) predstavlja protruziju nekog unutrašnjeg organa kroz mišićni zid koji ga okružuje. Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jendjaka ili kako se u svakodnevnom govoru naziva želudačna kila, nastaje kada želudac prolabira u grudni koš iz trbuha, kroz otvor na dijafragmi. Kao posledica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontrolisanim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dela jednjaka i početnog dela želuca,a koja se sastoji u normalnom transport hrane i sprečavanju vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Kada postoji želudačnakila,kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma.

Postoje četri osnovna tipa hijatus hernija. U 95% slučajeva to su tip I hernije, ili takozvane klizajuće (aksijalne) hernije. Kod ovog tipa kile, želudac povremeno prolabira u grudni koš kroz otvor na dijafragmi. Tipovi II, III i IV hijatalnih hernija su takozvane paraezofagealne kile i one nastaju kada veći deo želuca, a nekada i praktično kompletan želudac prolabiraju kroz otvor na dijafragmi u grudni koš. Ove veće hernije obično daju i teže simptome.

Želudačna kila uglavnom ne pravi simptome. Simptomi koji se javljaju zbog želudačne kile su: gorušica, učestalo podrigivanje, mučnina, povraćanje i regurgitacija (nekontrolisano vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo). Ovi simptomi muogu biti prisutni kod svih tipova želudačnih kila. Ukoliko je kila veća, može doći i do pojave zabrinjavajućih simptoma kao što su:
• Povremeno otežano gutanje, posebno čvrste hrane
• Osećaj sitosti već posle nekoliko zalogaja
• Bol u trbuhu ili sredogruđu
• Krvarenje iz gornjih partija digestivnog trakta koje se manifestuje kao povraćanje sveže crvene krvi ili kao crna katranasta stolica, a često se manifestuje anemijom u krvnoj slici.

Osobe koje imaju tip IV hijatus hernije pored želuca u grudnom košu mogu imati i neki drugi abdominalni organ. Ovako položeni organi mogu da se uklješte, ili uvrnu oko svoje osovine, što dovodi do pojave jakog bola. Ovakvo stanje predstavlja hitno stanje u medicine i najčešće zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Za postavljanje dijagnoze hijatus hernije potrebno je sprovesti sledeće dijagnostičke procedure:
• Kontrastna radiografija gornjeg digestivnog trakta (rendgensko snimanje jednjaka i želuca sa kontrastnim sredstvom koje pacijent pije)
• Endoskopija gornjeg digestivnog trakta
• Rendgenski snimak pluća i grudnog koša
• Funkcionalna dijagnostika jednjaka (manometrija i pH metrija jednjaka)
Veliki procenat ljudi nakon 50 godine života ima manju hijatus herniju, ali se one mogu javiti u svim životnim dobima.

Šta uzrokuje hijatus herniju?

Tačan uzrok nastanka hijatus hernije nije poznat, ali se zna da postoje određeni faktori koji mogu doprineti njenom nastanku:
• Kašalj
• Povraćanje
• Naprezanje prilikom defekacije
• Gojaznost (posebno centralnog tipa, abdominalna gojaznost)
• Trudnoća
• Nagli fizički napor
• Abdominalna trauma (udarac u trbuh)

Lečenje hijatus hernije

Izbor specifične opcije za lečenje hijatus hernije uslovljeno je težinom simptoma koje ona uzrokuje, ali na taj izbor značajno utiču starosna dob bolesnika, udružena oboljenja (posebno kardiovaskularnog sistema i pluća), kao i sama kondicija pacijenta. Neki pacijenti ne mogu tolerisati dugotrajno uzimanje lekova koje se prepisuju kod hijatus hernije, što takođe utiče na konačan izbor terapijske procedure.
Hijatus hernije mogu dovesti do komplikacija koje se javljaju retko, ali mogu imati ozbiljnu kliničku sliku i zahtevaju hitno lečenje. Takve komplikacije su:
• Uklještenje želuca (uvrtanje želuca unutar kile što može dovesti i do poremećaja cirkulacije,
najčešće se manifestuje pojavom jakog bola).
• Izraženi simptomi refluksne bolesti (GERB-a), sa noćnom regurgitacijom kiseline i pojavom kašlja, promuklosti i čak astme.
• Komplikacije refluksne bolesti, kao što su stenoza jednjaka (teško zapaljenje jednjaka koje se ispoljava nemogućnošću uzimanja hrane jer je lumen jednjaka izrazito sužen)

Prva mera u lečenju simptoma koje uzrokuje hijatus hernija je sprovođenje specifičnog dijetetskog režima koji će vam vaš lekar prepisati. Rigorozno poštovanje ovih mera, u kombinaciji sa redukcijom telesne težine, kod velikog broja bolesnika dovode do značajnog poboljšanja simptoma.

Medikamentozna terapija koja se prepisuje kod postojanja hijatus hernije i simptoma GERB-a ima za cilj maksimalno smanjenje lučenja kiseline u želucu, odnosno popravljanje funkcije završnog dela jednjaka i želuca. Danas postoje izrazito efikasni lekovi koji blokiraju lučenje kiseline i dovode do praktično momentalnog simptomatskog oporavka kod najvećeg broja bolesnika. Drugi lekovi koji bi trbalo da poprave funkciju pražnjenja jednjaka i želuca na žalost nemaju tako značajan pozitivan simptomatski efekat.

Hirurško lečenje hijatus hernije sprovodi se kod onih bolesnika koji imaju izražene simptome refluksne bolesti, kao i kod onih koji imaju velike hijatus hernije koje izazivaju tegobe poput povraćanja, bola, nadimanja i krvarenja. Hirurško lečenje se sastoji u vraćanju želuca u njegov normalan anatomski položaj u trbuh, ušivanju otvora na dijafragmi koji je obično jako proširen i formiranju takozvane fundoplikacije (deo želuca se omotava oko jednjaka sa ciljem da se spreči vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak).

 1. септембар 10, 2018

  Pozdrav! Da li j moguce da mi srce preskace svakoga dana zbog hernije?

  • септембар 12, 2018

   Poštovana Jelena, moguće je da hernija izaziva aritmije. Međutim, ne mora da znači da je jedini uzrok. Naš savet Vam je da se pregledate kod kardiloga da biste ustanovili pravi uzrok, posebno ako Vam predstavlja smetnju u svakodnevnom životu.
   Veliki pozdrav!

  • септембар 30, 2018

   Jelena, ja imam potouno isti problem. Ekstrasistole koje se javljaju kada i podrigivanje i nelagodnost u tom delu stomaka. Hijatus herniju imam, a pretrage kod kardiologa sve u redu. Jedino ne znam koliko su to ozbiljne te smetnje koje se javljaju samo kada se krecem, nekoliko puta u minuti.

 2. октобар 20, 2018

  Zeludacnu kilu imam 14 godina, u pocetku sam imala vise problema .Sada je poprilicno narasla .Pila sam barijum , snimala se , radjena je gastroskopija i utvrdjeno da je velika. Predlozena operacija iako sada sintomi nisu kao pre.Sta da radim. Kako se radi operacija dali laparaskopski ili klasican rez.Hvala na odgovoru.

  • октобар 20, 2018

   Poštovana Tatijana, bilo bi neodgovorno i neozbiljno od nas da Vam damo savet na osnovu informacija koje ste nam dali. Najbolje je da od ponedeljka pozovete naš call centar na 011 3970666 pa će Vam se neko od naših lekara javiti i porazgovarati sa Vama, ili možete poslati mail sa pitanjem na info@msbeograd.com pa ćemo mi proslediti našim hirurzima. Lep pozdrav!

 3. октобар 31, 2018

  Pozdrav. Duzi vremena period imam bol sa leve strane bukvalno osecam ispod srca, a uz to neko treperenje i stezanje i kao da cujem u glavi da krči dok se to desava, sada je pocelo ucestalo to treperenje i grcenje, od cega bi to moglo biti?

 4. октобар 31, 2018

  Mene interesuje koliko je opasno ako dodje do jakog lupanja u zelucu i jakog bola prilikom udisanja. Kilu imam vec 4god. Uglavnom doje do ostrog bola i pritiska u gornjem delu stomaka tj.ispod grudi. Bude kao ukljestenje. Vremenom popusti ali stomak ostane nadut jos posle toga. I navikla sam stim. Medjutim nije mi se desilo da zbog toga izgubim vazduh. Bilo je to pre 4h a stomak je jos uvek nadut,sto mi sad i nije problem. Bitno da je bol popustio. Zasto se to desava,sta je moglo da izazove taj bol ?

 5. новембар 7, 2018

  Postovani. Zeludacnu kilu imam vec 5 godina. Interesuje me i vase misljenje . Cesto imam problem sa vrtoglavicama , bolovima u sredogruđu , kao i osjećaj gušenja , kao da me za tren neko pocne daviti i nestane mi zraka. Opet , nekada mogu da jedem sve , pritom mi ne smeta ništa, dok nekad smeta i čaša vode ako me razumijete. Kardiološka obrada odlična, nebrojeno puta radila ekg jer mi dr. ne dozvoljava ponovo holter jer kaže da nema potrebe. Da li je moguće da vrtoglavice imam od hernije i česte panične napade. Pozdrav.

  • новембар 23, 2018

   Sandra, i ja ima takve simptome vec skoro 2 godine

 6. новембар 29, 2018

  I ja imam iste probleme

 7. април 15, 2019

  Postovani, da li je moguce resiti zeludacnu kilu vezbanjem? Samim zatezanjem trbusnih misica. Hvala, pozdrav.

  • април 16, 2019

   Poštovani Aleksandre,
   ne, potreban je pregled hirurga kako biste dobili precizne informacije o rešavanju ovog problema.

   Veliki pozdrav, MSB tim

 8. мај 21, 2019

  Moje dete ima 12 god Herniju ima koja konstantno izaziva povracanje vec tri mesecaZeludac joj ne prima hranu Treba mi konsultacija- Sta da radim u vezi ishrane?

  • мај 22, 2019

   Poštovana Dragana,
   Pošto ne znamo o kojoj kili se radi i vrlo je verovatno da povraćanje nema veze sa njom, potrebno je zakazati pregled gastroenterologa.
   Možete se javiti našem call centru 0113970999 i zakazati pregled kod Dr Ristić.

 9. јун 13, 2019

  Postovanje…
  Imam cesto bol u grudima svakodnevno skoro…,nekad ne mogu ni da disem i bas mi je tesko i moram da popijem nesto za smirnje a tad vodu koju pokusavam da popijem odmah povratim…nece bukvalno da dodje dalje od grugi…vazduh tesko udisem…
  Lezao sam 7 dana na internom i srece minje u redu pa me zanima da linsu ovo moguci simtomi zeludacne kile…

  • јун 17, 2019

   Postovani,

   S obzirom na simptome koje ste naveli, postoji velika verovatnoca da je u pitanju zeludacna kila, ahalazija ili neki slican problem. Da bi bila postavljena dijagnoza , morate uraditi gastroskopiju. Istu u nasoj ustanovi obavljaju vrhunski strucnjaci iz ove oblasti na najsavremenijoj opremi.
   Srdacan pozdrav,
   MSB

 10. јул 27, 2019

  Postovani, imao sam problem sa upalom želuca i nervozom. Doktor mi je prepisao omezol, orvagil, eglonyl, iberogast. Terapiju pijem vec nedelju dana i simptomi su se pobosljali.nema vise bila i nadutost. Da li treba da nastavim sa terapijom ili da je prekinem? Doktor mi nije rekao koliko da pijem terapiju.
  Srdačan pozdrav

  • јул 30, 2019

   Ne mozemo dati misljenje na osnovu maila. Ako je pregledan kod nas, neka kaze ko ga je pregledao pa mozemo pitati doktora.. Ako je negde drugde dobio terapiju, mora se obratiti doktoru koji je propisao terapiju.

 11. август 17, 2019

  Postovani. Imam vec neko vreme imam problema sa zelucem dijagnoza Gastrtis atrophica gr majoris Hernia gastrica hiatalis Oesopagitis LA B molim vas dami objasnite sta ja imam sa ovim dijagnozom imam bolove koji setaju mucnina na povracanje ali ne povracam nadutost ali ne stalno povremeno.molim sta se sme jesti terapiju koliko vremena pitisrdacan pozdrav

  • август 19, 2019

   Svaka bolest je drugacija i svaki pacijent je prica za sebe. Dati bilo kakav savet bez pregleda i uvida u dokumentaciju bi bilo neozbiljno i potencijalno pogresno. Stoga, bez pregleda nismo u mogucnosti da odgovorimo gospodji.

 12. август 17, 2019

  Pre tri meseca mi je uradjena laparaskopski operacija hiatur hernie! Prvi postoperativni dan zbog povracanja je doslo do istiskivanja zeludca u grudnu duplju, operisana sam ponovo laparaskopski!!! Proslo je tri meseca sada sam dobro! Interesuje me kako da se ponasam ukoliko budem povracala, sta mi preporucujete u daljem periodu sto se tice zivotnih navika da ne bih ponovo doslo do istog problema?! I da li ukoliko se razbooim i povracam moze doci do istiskivanja zeludca u grudnu duplju?! Hvala Vam unapred na odgovoru Jelena

  • август 19, 2019

   Svaka bolest je drugacija i svaki pacijent je prica za sebe. Dati bilo kakav savet bez pregleda i uvida u dokumentaciju bi bilo neozbiljno i potencijalno pogresno. Stoga, bez pregleda nismo u mogucnosti da odgovorimo gospodji.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

© 2018 - Medicinski Sistem Beograd by BelMarketing

Pozovite nas 011/ 3970 999