Onkološka hirurgija - onkologija

Preventiva i rana dijagnostika, funkcionalna jednodnevna hirurgija sa minimumom traume i maksimalnim estetskim rezultatom

Ono što nas ističe i na čemu insistiramo su bezuslovna i visokokvalitetna primena najsavremenijih tehnika i dostignuća u tretmanu oboljenja dojke, štitaste žlezde i tumora kože. Ovakav pristup nas svrstava u vodeće ustanove u ovoj oblasti, ne samo u Srbiji, već i mnogo šire. Zanje i iskustvo načeg tima omogućuje hirurgiju sa mimimalnom traumom, kratkim zadržavanjem u bolnici (jedan dan čak i za operacije dojke, štitaste žlezde, žučne kese, kile, proširenih vena…) i maksimalnim estetskim rezultatom.

Tumori dojke (centar za hirurgiju dojke) – hirurški pregled, ultrazvuk, mamografija, program prevencije. Operacije tumora po najsavremenijim svetskim standardima, ex tempore dijagnostika, sentinel node biopsija.

Hirurgija dojke je posebno organizovana u centar za hirurgiju dojke, gde onkološka i estetska hirurgija čine funkcionalnu celinu.

Štitasta žlezda (centar za hirurgiju štitaste žlezde) – ultrazvučni pregledi, punkcione biopsije, operacije struma, hipertireoze, karcinoma…

Operacije štitaste žlezde rade se zbog hipertireoze u sklopu Graves-Basedow-e bolesti, polinodozne strume, hroničnog zapaljenja (Hashimoto tireoiditisa) kada se pojave nodusi, nodus-adenoma i karcinoma.

Uklanjanje cele štitaste žlezde – totalna tiroidektomija je standardna operacija kod karcinoma. Posebno treba naglasiti da se kod karcinoma štitaste žlezde istovremeno rade disekcije limfnih nodusa na vratu i provera stražarskih, “sentinel” limfnih nodusa, što omogućava detekciju mikrometastaza koje bi standardnim pristupom ostale neprepoznate.
Ova tehnika predstavlja ekskluzivni hirurški pristup koji primenjuje samo nekoliko timova u svetu, a rezultati su objavljeni u World Journal of Surgery u maju 2006. godine. (Prof dr Radan Džodić, Doc. dr Ivan Marković, Sentinel lymph node biopsy may be used to support the decision to perform modified radical neck dissection in differentiated thyroid carcinoma. World J Surg. 2006 May;30(5):841-6.)

Na odeljenju se rade i reoperacije zbog recidiva karcinoma štitaste žlezde u vratu isredogruđu (mediastinum), kao i zbog neadekvatno urađenih primarnih operacija, operacije uznapredovalih i slabo diferentovanih karcinoma sa ciljem olakšavanja tegoba primene drugih terapijskih pristupa.

Operacije karcinoma štitaste žlezde kod dece i adolescenata sa minimalnim procentom komplikacija (do 0,5%) predstavljaju posebnost našeg hirurškog tima na čelu sa profesorom dr Radanom Džodićem i rezultat su višedecenijskog iskustva i usavršavanja u Insitutu Gustave Roussy iz Pariza. Takođe rade se operacije paraštitastih žlezda u sklopu primarnog hiperparatireoidizma zbog adenoma ili hiperplazije.

Mladeži, bradavice, kožne izrasline-tumori – precizna dijagnostika, uklanjanje uz punu onkološku sigurnost, maksimalni estetski efekat.

Rekonstruktivna hirurgija dojke

Onkološka i rekonstruktivna hirurgija dojke na jednom mestu

Klinički (hirurški) pregled – u našoj ustanovi se uvek radi u kombinaciji sa ultrazvučnom eksploracijom.

„Sentinel node“ biopsija – hirurška procedura kojom se tokom operacije karcinoma dojke uklanjaju samo limfni čvorovi koji su pod najvećim rizikom da budu zahvaćeni metastazama, a ne svi, kao kod klasičnog pristupa, koji nosi značajne funkcionalne probleme posle operacije. „Sentinel node“ biopsijom ove probleme izbegavamo u potpunosti, pacijentkinje se vraćaju svakodnevnim obavezama kao da nisu operisane,
medjutim ovu hiruršku tehniku mogu primenjivati samo izuzetno uvežbani timovi onkoloških hirurga i patologa. Procenat uspešnosti ove tehnike u našoj ustanovi je 100%, što je u rangu najspecijalizovanijih centara u svetu.

Operacije (benigni i maligni tumori, uvećanje i zatezanje dojki…) – obavljamo uz obavezno učešće i onkološkog i estetskog hirurga, bez obzira o kojoj proceduri je reč.

Mastektomija sa istovremenom rekonstrukcijom – u slučajevima kada je neophodno ukloniti celu dojku da bi se odstranio tumor radimo rekonstrukciju dojke u istom aktu, tako da pacijentkinja nema značajan estetski defekt.

Operacije uznapredovalih tumora – neretko se dešava da pacijentkinje iz psiholoških razloga odlažu javljanje lekaru, sve dok tumor ne postane isuviše veliki, sa zahvatanjem struktura i organa van dojke. Strah da se jave lekaru pojačava i prekoran i osudjujući odnos medicinskog osoblja prema ovakvim pacijentkinjama, a da se radi o psihološkoj barijeri, a ne neznanju svedoči činjenica da su pacijentkinje sa uznapredovalim tumorima često visoki intelektualci, pa čak i lekari. Ovakvim pacijentkinjama pristupamo sa posebnom pažnjom i razumevanjem, a planiraju se i sa uspehom izvode opsežni hirurški zahvati, koji podrazumevaju multidisciplinarni hirurški tim: specijalisti onkološke, rekonstruktivne, vaskularne, grudne hirurgije, ortopedije…

Naš onkološki tim čine eminentni stručnjaci velikog znanja i profesionalnog ugleda